måndag 19 november 2012

Traditioner

Terminen går fort och nu närmar sig jul och lucia, en tid med många traditioner. På vår förskola har vi under hösten börjat arbeta med ett projektinriktat arbetssätt där vi använder pedagogisk dokumentation som metod för att se var vi är och vart vi är på väg. Det är en krokig resa där vi tar två steg fram och ett tillbaka, men vi rör oss i alla fall, men nu har vi stött på en utmaning...
Lucia, adventskalender, julpyssel, pepparkaksbak!
Jag har funderat på hur vi ska få ihop projektet om ekorren med alla jultraditioner, går det, eller låter man projektet gå på sparlåga och gör allt det andra som hör julen till, eller avslutar man projektet och börjar ett julprojekt, eller...

Hur gör ni som är mer erfarna i arbetssättet?

Julen är ju en tid då vi har så många saker vi vuxna vill göra, som vi tycker barnen ska få möjlighet till, men är det det barnen vill lägga sin tid på? Vill de träna luciasånger, baka pepparkakor, julpyssla och allt det andra? Om några vill, men andra är mer intresserade av bilar, eller saker som snurrar eller, hur får vi ihop det? Hur mycket ska våra vuxenintressen styra verksamheten, och hur mycket ska barnens viljor få styra?

Som vanligt blev det fler frågor än svar, bloggen är ett bra sätt att sätta tankarna på pränt och förhoppningsvis få lite fason på funderingarna :-)



 

4 kommentarer:

  1. Intressant frågeställning.
    På vår förskola har vi ett tema om fordon av olika slag och julen närmar sig även hos oss.
    Vi har även en tradition att katten Findus ( vår avdelning heter Findus) kommer med en säck paket som blir en slags adventskalender. Vi öppnar ett paket om dagen fram till jul. I paketen finns dagens aktivitet.
    Barnen talar hela året om detta, så jag upplever inta att det bara är vuxenstyrt.
    Så på vår förskola vilar temat lite i december, det är ju klar att tomten har ju också fordon förstås........

    SvaraRadera
  2. Det låter ju som en bra adventskalender... Vi brukar ta in en gran första advent och så har vi julgransprydnaderna som adventskalender, så vi tillsammans klär granen dag för dag, och vissa år har vi även haft en sång i adventskalendern.

    Vilken sorts aktiviteter har ni i kalendern? Är det samma varje år eller tänker ni ut nya varje år?

    SvaraRadera
  3. Visst är det mycket att ta ställning till!... Hela tiden. Ni har ett projekt med ekorren skriver du. Nu har jag ingen aning om vad ni gjort men vill ni fortsätta kan man kanske baka in ekorren i det hela? Kan han hoppa runt i skogen och naturligtvis i julgranar! och hitta olika saker som tillhör julen? Olika granar som blir nya spännande uppdrag eller spännande upplevelser för varje dag, som blir en slag julkalender. Detta blir ju vuxenstyrt, men vi ska ju oxå ta var på våra traditioner. Sen kan ni ju fortsätta efter jul igen.
    upplever som du att det är gott för tankarna att blogga! =)

    SvaraRadera
  4. I vår kalender har vi som sagt olika aktiviteter. I paketen kan man hitta ljus till adventsljusstakar, olika pysselmaterial, saffran till lussekatterna, julmusik, en julsaga, julgranskula när granen skall klädas...............

    SvaraRadera