torsdag 27 december 2012

Ny termin, nya utmaningar...

Julen är snart förbi och det nya året väntar. Även om jag är hemma och julledig så finns tankarna på jobb och studier här ändå.

I vår kommun har vi fått en utmaning av vår områdesnämd. I deras politiska mål står att alla förskolor ska arbeta utforskande i projekt, och ett bra sätt att genomföra arbetet är med hjälp av pedagogisk dokumentation. Det är ett tydligt ställningstagande som vi alla måste hjälpa till att genomföra.

Det är en spännande utmaning som vi i vår ledningsgrupp diskuterat hur vi ska möta. Vi kom fram till att vi måste göra något gemensamt, så att alla har åtminstone samma grundförståelse. Sen kommer det alltid vara så att olika personer har olika förmåga att ta till sig ny kunskap och nya arbetssätt men om alla har en gemensam bas blir arbetet lättare.

På den studiedag som startar terminen ska vår förskolechef prata om om det politiska målet och hur vi ska arbeta för att komma dit. Vi kommer även fortsätta diskussionen i arbetslagen  under delar av dagen. Sedan ska alla under våren ska läsa "Uppföljning, utvärdering och utveckling i förskolan: pedagogisk dokumentation" av Anna Palmer och sedan använder vi tid på våra pedagogiska konferenser för att diskutera det vi läst. Dessutom ska jag på en pedagogisk konferens prata om etiska aspekter i dokumentationen, utifrån det vi reflekterat över på den här kursen och läst i "Vad berättas om mig? : Om barns rättigheter och möjligheter i förskolans dokumentation" av Bente Svenning. Vi kommer dessutom rekommendera att alla under terminen läser "Lyssnandets pedagogik" av Hillevi Lenz-Taguchi.

Det känns spännande att komma tillbaka efter helgerna och sätta igång med det här utvecklingsarbetet. Några steg på vägen har vi redan tagit, men nu hoppas jag att vi kan ta ett gemensamt kliv och bli en ännu bättre förskola för våra barn.

1 kommentar:

  1. Vad spännande och riktigt intressant att läsa att det finns en kommun vars områdesnämnd ger en utmaning! Vad roligt att sitta med i ledningsgruppen och få påverka och komma med förslag. Och det är helt rätt att alla får gemensam start. Det tror jag är a och o för att komma vidare. Lycka till! Hoppas du skriver och berättar hur det går!

    SvaraRadera